Kortsiktighet och lycka

När jag är hemma och besöker mina föräldrar, händer det att jag bläddrar i min pappas gamla ”teknikens värld” eller andra samtida tidningar från 50-talet.

Många av reportagen då handlade om hur ”framtiden” skulle se ut. Visionerna var många och fantasifulla. Det rådde en underbar framtidsoptimism. Denna framtidsoptimism avspeglade sig ofta i reportage som handlade om maskiner eller apparater som skulle kunna göra vårt arbete åt oss. Genom att ha dessa maskiner, som gjorde vårt jobb åt oss, skulle vi människor få så mycket mer tid att ägna sig åt det vi i stället ville göra. Vi skulle kunna vara på vårt landställe mer, bada mer, tillbringa mer tid i fjällen och då ägna oss åt olika vinteraktiviteter.

Drömmarna handlade just om att vi skulle kunna genomföra fler aktiviteter som var kopplade till fysiskt utövande och saker som vi nu vet har väldigt bra hälsobringande faktorer kopplade till folkhälsan.
Tro mig, jag är absolut inte en nostalgiker som enkom roppar ”det var bättre förr”, men drömmarna var enligt mig bättre.

Nu lever vi i den framtid vi då förutspådde, men har än mindre tid för allt detta vi så gärna då ville göra. Vi har nu dessa maskiner som kan underlätta vårt liv, men inget samhälle som tillåter detta. Våra drömmar är sällan kopplade till aktiviteter, utan väldigt mycket till attribut och accessoarer.
Vi lever i ett överflöd av produkter och dyrkar dessa men är aldrig nöjda. Det finns en ny Iphone, Ipad, handväska och dietpiller. Hela vår världsbild är kopplade till dessa produkter genom ”tillväxten”, även om konsumtionssamhället går tvärt emot en hållbar utveckling och en långsiktigt plan för vår jord och liv för kommande generationer.

Våra naturtillgångar är begränsade, men vi drömmer om en ny stadsjeep.

Vi tar bilen till ett gym och ställer oss på ett löpband efter det att vi arbetat över, istället för att promenera hem i vårsolen och njuta av våren.

Vi köper tidningar och åsikter som beskriver hur vi skall vara och göra för att uppleva lycka.

Våra drömmar handlar om att ha attribut som får oss att se framgångsrika och självständiga ut i morgon och skiter i våra barns möjlighet till ett drägligt liv när vi har dött och är bortglömda tillsammans med våra älskade ägodelar.

Aftonbladet 1
SVD 1
DN 1, 2

Det här inlägget postades i Konsumtion, Media, Olja, Tillväxt. Bokmärk permalänken.

3 Responses to Kortsiktighet och lycka

  1. Calle skriver:

    ”Om man är vad man har och förlorar det man har, vad är man då?”
    Det är nog dags att tänka om…

  2. Vi ar medvetna om att de sanna orsakerna till vart engagement sallan diskuteras i media eller av var regering..Medan mycket av rationaliseringarna beskriver resurser sarskilt olja som skalen till varfor vi borde vara i det landet dar finns ocksa ett okande antal avvikande roster.Till den storsta delen ror sig detta om Libyens finansiella relationer med VarldsBanken Internationella Valutafonden IMF Bank for International Settlements BIS och multinationella foretag.Enligt IMF ar Libyens CentralBank till 100 statsagd..IMF beraknar att banken har nara 144 ton guld i sina valv..Det ar betecknande att under manaderna innan den FNresolution som hade godkant att USA och dess allierade kunde skicka trupper till Libyen hade Muhammed Khadaffi oppet foresprakat inforandet av en ny valuta som kunde tavla med dollarn och euron..Faktum ar att han uppmanat afrikanska och muslimska nationer att inga en allians som hade gjort den nya valutan gulddinaren till sin framsta valuta och utlandsvaxling. Man skulle salja olja och andra resurser till USA och resten av varlden enbart for gulddinarer..USA de andra G-8 landerna VarldsBanken IMF BIS och multinationella foretag ser nu inte med blida ogonpa ledare som hotar deras dominans over varldens valutamarknader eller som verkar rora sig bort fran det internationella banksystemet vilket gynnar foretagsamheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s