Rasism är inte rumsrent

När personer röstar, blir medlemmar eller säger sig sympatisera med Sverigedemokraterna, bör de vara medvetna om att de ingår i en främlingsfientlig och rasistisk kultur.

Sverigedemokraterna är sina medlemmar och förtroendevalda.

Det är nu en relativt stor mängd förtroendevalda som uttryckt sig främlingsfientligt och nedsättande om vissa grupper av människor, nu senast Leif Vogel som sitter som gruppledare i kommunfullmäktige i Knivsta.
Han har skickat en mängd mejl till några dagstidningar och beskriver en viss grupp människor som ” den svarta hopen” och ” ”De tar ju inte bara med sig sin analfabetism utan hela sin brist på kultur och kunskap, men väl vägglöss, hårlöss och kackerlackor och som på bilden sin nedgörande effekt på våra bostäder. På bilden står en svart fan och klagar på att skåpdörrarna ramlat ner”.

Jag förstår att det inte är direkt attraktivt eller eftersträvansvärt att se sig själv som rasist eller främlingsfientlig, men det är just det man är om man utrycker sig på liknande sätt i mejl, kommentarer till tidningsartiklar, kommentarer på bloggar eller i fikarummet på jobbet.

SVD 1, 2
Aftonbladet 1
DN 1

Det här inlägget postades i SD. Bokmärk permalänken.

9 Responses to Rasism är inte rumsrent

 1. Per skriver:

  ”den svarta hopen” är inte på något sätt mer upprörande än att per nuder pratade om ”köttberget”.

  Men tydligen är invandrarna alldeles för ömtåliga att de går sönder om man använder smeknamn på dem. Åtminstone är det attityden bland svenskar, det är människofientlig syn att människor från andra länder inte skulle klara av att höra samma kommentarer som vi andra står ut med varje dag och inte blir det minsta upprörda av.

  • Johan skriver:

   @Per
   De bruna kommentarerna kom som ett brev på posten…
   Det är en enorm skillnad på dessa två uttalanden, utan att därmed påstå att Per Nuders uttalande gällande 40-talister är på något sett bra.
   Om du inte anser att Vogels samlade uttalanden är ett problem och direkt rasistiskt, men anser att Per Nuders är kränkande, bör du ta dig en fundering angående din människosyn och verklighetsuppfattning.

 2. Ol Gregg skriver:

  ”På bilden står en svart fan och klagar på att skåpdörrarna ramlat ner”.”

  Tycker du inte själv att det är märkligt att klaga på något som genomsnittssvensken hade skruvat upp själv på 5 minuter?

  Eller att svd t o m har med ett citat av en värd som säger ”de förstår inte att de inte kan fylla garderoberna med hur mycket som helst”

  Visst svär SD:aren, men han har fortfarande inte fel i något av sina uttalanden.

  • Johan skriver:

   @Ol Gregg
   Det har han och du lika så. Att dra paralleller till en egen fiktiv ”genomsnittssvensken” och förvänta att alla andra skall leva upp till denne, är enbart patetiskt och inte på något vis försvarbart till de uttalanden som fälls.
   …brunt som sagt…

 3. AIK RÅTTAN skriver:

  Johan du är så klockren älskar dig goa och förnuftiga människa

 4. Inga-Lill skriver:

  OK, jag håller med om att hans uttalanden måste betraktas som rasistiska. Men om nu stora invandrargrupper faktiskt är analfabeter (påstår inte att det är så, märk väl!), vore det då rasistiskt att påpeka att de förmodligen inte kan försörja sig själva i Sverige? Om jag t.ex. skulle påstå att vi tar emot för många analfabeter, är jag då rasist? Jag är nyfiken på var din ”smärtgräns” går, så att säga.

  • Johan skriver:

   @ Inga-lill
   Rasism ger sig utryck på en mängd olika sätt. Att sätta människor i olika grupper för att sedan sätta dem i en form av hierarkiskt system är grunden för rasism.
   I ovan nämnda uttalanden finns en hel del nedvärderande antaganden, som helt saknar grund, för en grupp av människor, vilket blir direkt rasistiskt.

   Det blir väldigt skrämmande när vi delar in oss i ett ”vi” och ”dem” tänk, där vi påmålar dessa grupper olikheter som segregerar oss.

   Om det finns en grupp människor i vårt samhälle med utbredd analfabetism och detta bidrar till ett utanförskap, är det självklart inte rasism.
   Om vi däremot, utan sakliggrund, utmålar en grupp människor till analfabeter, är det absolut ett kränkande uttalande utifrån ett rasistiskt perspektiv. Detta särskilt om vi titulerar denna grupp för ”den svarta hopen”, som syftar på denna grupps hudfärg.

   Detta blev ett kort och inte fullständigt svar. Jag kanske skriver ett längre inlägg snart om det.

 5. Inga-Lill skriver:

  @ Johan:
  Tack för ditt uttömmande svar; jag instämmer helt. Jag uppfattar det som att många människor använder begreppet rasism även när det är obefogat, vilket får till följd att ordet urvattnas och till slut riskerar vi att det förlorar sin innebörd. Jag tror inte heller att vi har 6% rasister bland landets röstberättigade, men att många känner en oro inför vad de uppfattar som invandringsproblem och därför röstade på SD. På det sättet är jag mindre fördömande än andra. Att av ekonomiska eller sociala skäl vilja begränsa invandringen ytterligare (den är ju redan begränsad!) kan inte kallas rasistiskt, oavsett vad vi anser i sakfrågan i övrigt. Det är åtminstone vad jag anser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s