Ironin är fullständig!

I skurk-kapitalismens värld finns inte ett ända hinder för att tjäna lite extra. Bruce Kasmans, JP Morgans chefekonom, är på tillfälligt besök i Sverige.

De flesta inser inte att det är när du kommer ur en kris som det verkligen finns tillfälle att växa.

Vad han inte berättar är att ett av dessa sätten som JP Morgan växt på är genom den lavinartade ökning av människor som är beroende av matkuponger i USA.
JP Morgan ansvarar för handläggning av vart enskilt fall av matkupong som handläggs i 27 av USA:s stater. Och då det sedan 2007 skett en ökning från 26 miljoner till 43 miljoner människor som är beroende av matkuponger och således en outtömlig inkomst, då en lägre arbetslöshet inte nämnvärt skulle minska denna siffra. Redan nu har 40 % av matkupongsmottagarna arbete, men har trotts det inte en inkomst som ger en lön som räcker till just mat. Om du skulle råka ut för någon felaktighet med dina matkuponger och behöver ringa ”food stamp customer service”, är chansen stor att du får tala med någon i Indien, då banken hyrt in denna bemanning från Indien, för att det är billigare än att anställa arbetslösa amerikaner för detta jobb.
Det var aldrig något problem för denna bank att be staten om pengar när de höll på att gå under efter att spekulerat bort alla sina egna tillgångar. Att däremot bidra till minskad arbetslöshet i samma land, är dock inget som faller i munnen på de giriga…
Skurk.kapitalismen gör sig påmind i Sverige lika så, genom Scania och Volvos lilla kartellbildning och dess chef som görna mutar sig fram.
Är inte ironin fullständig!

SVD 1, 2, 3
DN 1, 2
Expressen 1

Annonser
Det här inlägget postades i Bank, Tillväxt, USA, Volvo. Bokmärk permalänken.

5 Responses to Ironin är fullständig!

 1. Dennis Nilsson skriver:

  Sorgligt, men sant. I världens rikaste land, the ”land of freedom” så går det till på det sättet.

  Det diskuteras en hel del om detta på amerikansk independent radio som kanalen ”Liberty & Justice”. Lyssna gärna här http://radioeast.no-ip:4060/listen.pls

  De emst lärorika och spännnade programmen sändes 15-03 svensk tid.

 2. Magnus skriver:

  Håller med, det slog mig också inför den repliken att den var ett elegant uttryck för chockkapitalismens logik. Och en orsak til de stora mööjligheterna är naturligtvis att i dålig tider ökar trycket från markanden på regeringar att hugga bort sociala skyddsnät, öoona för lägre löner, sämre sjukvård och utbildning etc. Vilket öpnnar nya och bättre nischer för business.

  Strax före jul såg jag Virginie Maisonneuve, en elegant fransk-amerikansk dam från den stora konsultbyrån Schroeder’s sitta och kommentera politik och ekonomi på BBC World. Hon talade i sammetsmjuka men sakligt isande vändningar om att ”den naturliga anpassningsprocessen” till att länder med många unga och med läga lönenivåer i Sydasien och arabvärlden kliver in – eller snart gör det – på världshandelns arena, den processen fortsätter, och avfärdade oron för chockhöjda kostnader för högre utbildning med att ”det är en fråga om vad man tror att man kan klara, i USA har vi ju på många håll mycket högre terminsavgifter än i England pch det går fint”.

  En titt efter henne på Google ledde till en intervju där hon bland annat fick frågan ”Vilken bok läser ni just nu?”

  ”En biografi över Djingis Khan” blev svaret, ”han var en spännande och karismatisk ledare som förnyade saker och ting”. (Och jag som trodde att han mest förstörde städer och riken…?)

  • Johan skriver:

   @ Magnus
   4 % av befolkningen antas ha psykopatiska drag. Dessa återfinns ofta i samhällstoppen. Detta förklarar varför personer ge inflytande och samtidigt ge uttryck för att ha förebilder som Djingis Khan…
   Eller så är hon bara korkad…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s