Vapen dödar…

I USA finns det 250 miljoner vapen i privat ägo, enligt National Rifle Association.
Denna oerhörda mängd vapen har en direkt relation med antalet mord som begås med handeldvapen.
Under ett och samma år begicks det 9 484 mord i USA av handeldvapen.
Samma år begicks det 17 i Finland, 35 i Australien, 39 i England och Wales, 60 i Spanien, 194 i Tyskland och 200 i Canada.
Att vapen finns tillgängliga för vem som helst är självklart inte den ända orsaken till att olika vansinnesdåd genomförs. Men när ett samhälles normer speglas så tydligt genom de vapenrelaterade liknelser som ex. Sarah Palin använder sig av, måste de ses som något av fundamentala problemen i den våldsspiral som det Amerikanska samhället präglas av.

DN 1, 2, 3, 4
SVD 1, 2, 3, 4
Aftonbladet 1, 2,

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 Responses to Vapen dödar…

 1. Roland skriver:

  Det är tyvärr inte så enkelt att strängare vapenlagar ger färre mord som begås av skjutvapen.

  USA:s federala distrikt Washington D.C har de strängaste vapenlagarna i landet, så stränga att de kan vara olagliga och fallet ska därför tas upp i högsta domstolen.

  Trots de stränga vapenlagarna har Washington D.C ca 31 mord per 100 000 invånare varje år och det är den överlägset högsta siffran i hela USA.

  • Johan skriver:

   @Roland
   Absolut är det inte endast de liberala vapenlagarna som präglar USA, som gör att de är ledande i mängden våldsbrott med just vapen. Synen på rätten att äga ett vapen och möjligheten till att försvara sin egendom har dock byggt upp en norm kring vapen och rädsla som präglar landet.

  • Lars S skriver:

   De har även en hög drogrelaterad brottslighet som i slutändan bidrar till den höga mordfrekvensen,samt vapnen går ju att användas i Washington D.C fast de kommer från delstater som har mildare vapenlagar…
   Det går inte att komma ifrån att tillgång till vapen skapar användande

 2. marcus skriver:

  Det som sannolikt följer efter denna incident är att antalet vapen ökar och att
  NRA får vatten på sin kvarn. Man kunde ju hoppas att incidenter likt denna skulle
  skapa en aversion mot vapen, men det tycks tvärtom.

  En påpasslig översyn av svenska vapenlagstiftningen hade nuvarit på sin plats, dvs jag tycker vi skall ha en vapenbegränsande lagstiftning.

 3. Nationell skriver:

  Vermont har nog mest vapen (per invånare) i hela USA men bla allra minst mord. Förr var du tvungen att äga vapen för att få bo där. I Schweiz är vapen väldigt utbrett, militära vapen som kulsprutor förvaras hemma, att ha vapen och försvara landet är del av deras milissystem. Men det är väldigt lite mord och vapenbrott..

  Mord hänger nämligen inte ihop med döda objekt. Dessa kan inte agera. Att påstå att skjutvapen skapar mördare/”användare” är lika dumt som att påstå att moraknivar gör det. Viljan att skada kommer först, och är vad allt hänger på, och denna kommer inte från vapnet.

  Man kan hålla vapen borta just för att de som ett verktyg förenklar själva mördandet (precis som de förenklar självförsvar och annat våld) men det är inte samma sak.

  I Sverige sker sen nästan allt vapenvåld med smugglade vapen, främst från Balkan, så ”vapenbegränsande lagstiftning” skulle inte förändra någoting, bara ställa till det för jägare och sportskyttar. Vill man minska det beväpnade våldet så får man istället kraftigt höja straffet för illegalt vapeninnehav och smuggling samt framförallt återupprätta riktiga tullar igen. I nuläget är det bara att köra rakt in med bilen full. (av vad som helst) Du stannas bara i undantagsfall: Vid stark misstanke (dvs väldigt suspekt beteende), förhandstips eller ”stickprov”, vilket knappt någonsin händer.

  Problemet med vapen i USA är kulturellt, alltför ofta romantiserar man vapen (till skillnad från just Schweiz tex) och har gjort vapen och romantisering av dom och deras användning till någon sorts kultur. Schweizarna betraktar de istället som verktyg för jakt, sport och nationellt försvar. Häri ligger nog problemet.

 4. AIK RÅTTAN skriver:

  Det är USA’s kultur! De har redan utrotat ett ras, vad stoppar dem att utrota varandra? :S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s