Politikers arbetslinje…

Visst är det alltid lika underhållande att höra hur politiker försvarar sina förmåner de får som ”förtroendevalda” och själva beslutat fram.
I Täby tyckte lokalpolitikerna att de hade låg lön och beslutade själva att höja den med 10 % till 72 800 kronor i månaden.
Varje månad lever gamla avdankade politiker på inkomstgarantin som kan liknas vid ett socialbidrag för just politiker. Nu låter kanske inte socialbidrag vidare fint, så de har valt att kalla det inkomstgaranti.

Återigen ser vi hur politiker ser sig själva och sina egna förehavanden som något annat, än hur de ser på övriga medborgare.
”När man har varit borta i 25 år finns ingen naturlig väg tillbaka till yrkeslivet såvida man inte är lärare eller lantbrukare. Alternativet är oftast att bli konsult”, säger Per Stenmark som satt i riksdagen för Moderaterna fram till 2004.

Arbetslinjen gäller uppenbart inte de egna eller sitt eget skrå.

En lag för dem, en annan lag för oss…

DN 1, 2
SVD 1

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 Responses to Politikers arbetslinje…

 1. Martin skriver:

  Dessa politiker tar samma chans som vi alla skulle ta, om den fanns tillgänglig för oss dödliga. Det är därför som det finns regler som för alla andra förhindrar sån här skit.
  Men för politikerna gäller andra regler. När det gäller politikers löner är det inte politikerna själva som beslutar om lönenivåer och -förändringar, men vem har beslutat att inkomstgarantin alls ska finnas?

  • Nationell skriver:

   ”När det gäller politikers löner är det inte politikerna själva som beslutar om lönenivåer och -förändringar, men vem har beslutat att inkomstgarantin alls ska finnas?”

   Nja.. är det verkligen inte dom själva som bestämmer det?
   ”Statsminister Fredrik Reinfeldt ska få sin månadslön höjd med 5 000 kronor till 131 000 kronor. Det har statsrådsarvodesnämnden beslutat. Övriga statsråd får lönen höjd med 4 000 kronor till 105 000 kronor.”
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reinfeldts-lon-hojs-med-5-000-kronor_1347995.svd

   1 § Statsrådsarvodesnämnden skall enligt 1 § lagen (1991:359) om arvoden till statsråden m.m. fastställa det belopp som månadsvis skall betalas i arvode till statsråden och besluta om avgångsersättning till statsråd.
   Nämnden är en myndighet under riksdagen.
   https://lagen.nu/1993:1427#P1

   Och i kommunerna i sin tur vill jag minnas att kommunstyrelsen själva beslutar om de skall ha löneförhöjning eller inte. Exempel: http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5650516

   Jag vet inte alls om jag hade ”tagit denna chans”.. Det är rakt av ohederligt att sitta och höja sin egen lön eller skaffa sig jättepensioner och (i sammanhanget) gigantiska inkomstgarantier när vi har folkkamrater som närpå lever på bröd och vatten, pensionärer som har det lika uselt, hemlösa osv.. Och sen så kastar man såklart en massa pengar till krisande banker som redan stulit allt som inte är fastspikat.

   Tyvärr är det, precis som Platon konstaterade, oftast de minst lämpade som dras till makt.. De vill ha makt för maktens skull, för sin egen skull, inte för att faktiskt göra något vettigt med den.

 2. NoCash skriver:

  Bakåt eller fråmåt, eller åt helvete…
  Avdrag för rika. Bidrag för fattiga.
  Allting handlar om en trångsynt byråkrati, som Svensson röstar på.
  Bristen på konkurrens inom svenska politiken, låter idioterna styra landet

  NoCash

 3. Nationell skriver:

  Utvecklingen verkar mer lovande i Danmark dock.. Där kan man visst fortfarande begå den ultimata hädelsen, kräva att politiker skall följa lagen:
  http://www.friatider.se/rasmussen-infor-ratta-for-lissabonfordragsfusk/

 4. Rickard skriver:

  Jag skrev också om politikerföraktet idag. Med de höga lönerna de har så är de väldigt dåliga representanter för folket. http://www.hesperus.nu/?p=457

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s