Att ha någonstans att bo…

Just nu finns det 92 hyresrätter tillgängliga genom Stockholms stads bostadsförmedling. För att ha möjlighet till en 1:a på 40 kvm på Södermalm, bör du ha stått i kö sedan 1987.
För en 2:a i Västertorp bör du ha stått i kö sedan 1993.
För en 3:a i Högdalen bör du ha stått i kö sedan 2000.

Alternativen är få om du inte är född med guldsked i munnen och har föräldrar som kan betala kontantinsatts och ibland gå i borgen för dig som långivare och då ha möjligheten att få ett lån som i sin tur ger möjlighet till bostad, när det är dags att flytta hemifrån.
Det är också helt omöjligt för personer med lägre inkomst, men med högst nödvändiga arbeten, som inom vården eller liknande, att ha möjlighet till ett boende där de helst vill. Plånboken kommer styra vart du bosätter dig och ger endast ett ökat segregerat samhälle.
För oss människor är inte detta något positivt, då vi vet att ett ojämlikt samhälle också mår sämre i en mängd olika avseenden.
Dock är detta en nödvändighet för den ekonomiska tillväxt som är vår enda måttstock på lycka i det marknadsekonomiska samhälle vi lever i.

Samtidigt i ett parallellt universum jublar arbetsgivarna påhejade av Svenskt äringsliv av att det 2011 kommer bli jobbets år med få lediga arbetsdagar…

Säg efter mig: ”Du är fri”.

DN 1, 2
SVD 1
Expressen 1
Aftonbladet 1

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 Responses to Att ha någonstans att bo…

 1. Bostad Stockholm skriver:

  Håller med om att bostadssituationen i Stockholm är nästintill nattsvart. Som tur är finns ju dock möjligheten att hyra i andrahand och mitt tips är att kolla på Blocket på andrahands annonser och ringa, ringa, ringa. Brukar lösa sig då.

  Sedan får man aldrig glömma att Bostadsförmedlingen inte är den enda bostadskön i Stockholm. De flesta bostadsföretag förmedlar inte lägenheter via Bostadsförmedlingen utan har egna interna köer. På http://www.bostadenstockholm.se finns en lista på 30 hyresvärdar i Stockholm med egna interna köer. Reggar man sig i alla de köerna torde chansen för ett förstahandskontrakt öka ordentligt, särskilt om man kan tänka sig att bosätta sig strax utanför Stockholm.

 2. Odovakar skriver:

  Carl B Hamilton är en typisk 40-talist.

  När dagens 40-talister var unga satsade staten friskt på utbyggda universitet, förskolor, massiva subventioner till bostadsbyggande, avdragsrätt på lån en utbyggd statlig sektor så att alla fick trevliga akademikerjobb.

  Allt detta kostade givetvis pengar vilket man inte hade så inflationen skenade iväg och alla 40-talisternas lån åts upp (det finns inga 40-talister som ”betalat av sina lån”). Samtidigt försvann deras föräldrars besparingar (snyggt).

  På 80-talet när 40-talisterna tjänade som mest så kom ”den underbara natten” och inkomstskatterna sänktes.

  Nu när 40-talisterna är gamla och sitter med sina förmögenheter i fastigheter så avskaffar man fastighetsskatten.

  Nu har det dessutom blivit viktigt för staten att spara varför man inte längre subventionerar bostadsbyggande och istället för en stram penningpolitik som innebär att räntan faller och inga lån längre ”äts upp” för dagens låntagare.

  40-talisterna har gynnats av statens politik ända sedan de föddes. Sänkt kapitalbeskattning är bara ytterligare en förmån de ska ges på resten av befolkningens bekostnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s