Parallella universum

Anders Borg och riksbanken talar om ”urstark” svensk ekonomi, samtidigt som fler personer än någonsin hamnar hos kronofogden, då de ej kan leva på sin lön eller ersättning och därmed får betalningssvårigheter.

Samtidigt i ett ytterligare parallellt universum vill näringslivet finna nya ”stjärnor på finanshimlen”, då de gamla blev offer för olika kriser.
Vi lever i en märklig tid då varannan nyhet från media handlar om ekonomi. De flesta av oss vill endast ha ett drägligt liv, utan risk för att hamna i det utanförskap som vuxit fram om ens tillvaro slås i bitar och ens inkomst försvinner. Dessa personer som blir beroende av bidrag ses som pestsmittade och föraktas.

För att inte bli denna föraktade person är det många som tar ett microlån för att få mat på bordet och möjlighet att betala ditt boende.
Vår tro hänger och avgörs av den tillväxt som vi fått förklarat att det är vårt enda hopp om överlevnad.
En spiral snurrar snabbare och snabbare, men mot vad?

SVD 1, 2, 3
DN 1, 2, 3

Det här inlägget postades i Bank, Konsumtion, Tillväxt. Bokmärk permalänken.

2 Responses to Parallella universum

  1. igor skriver:

    De mesta av dagens problem kan härledas till att Riksbanken tror att de konsekvensfritt kan sätta räntan så lågt som de gör idag. Det behövs en renare kapitalism, där ekonomiska värden inte kan dikteras på detta Sovjet-likande sätt.

    Det är inte normalt att man ska köa för till exempel bostäder (i kommunistländerna var det dock värre, där köade man till och med för bilar). Man kan inte demonisera de lyckas tjäna pengar, det viktiga är att man har ett system där ekonomiska relationer bygger på fri vilja och inte tvång.

  2. igor skriver:

    skrev lite fel

    de lyckas -> de som lyckas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s