Tillväxt-lycka!

Börsen påverkades inte av bombdramat i helgen, säger Esbjörn Lundevall, analyschef för SEB.

Vilken tur! För tänk om vi skulle bli rädda och kanske avstå från att fortsätta vår konsumtion, speciellt nu i julhandeln. Det skulle ha blivit en katastrof på allvar.

Låt oss fira detta genom att nu kollektivt gå ut och införskaffa ytterligare en elektronisk pryl, som är tillverkad av ett multinationellt företag som innehåller metaller och mineraler, vilka bryts av ca 1,5 miljoner barnarbetare i Kongo utan skyddsutrustning, för motsvarande 1-2 euro per dag.

Dessa mineraler skeppas sedan över världshaven för att monteras ihop till en produkt någonstans i Asien av oftast lågutbildade flickar i åldern 16-30 år, som arbetar i minst 12 timmars pass för ca 4 kronor om dagen.
Därefter skeppas dessa snygga, nödvändiga prylar tillbaks över världshaven till en hamn relativt nära oss för att generera en stund av lycka och sedan bli en del av de 15 kilo elektronikavfall som varje medborgare i ett europeiskt land varje år genererar. Detta avfall vill vi gärna undvika att förvara på vår bakgård, så därför skickas detta ofta tillbaks till ett fattigt land, exempelvis Kongo, för att där demonteras av fattiga människor i slumområden…

Detta var kanske inte så kul att höra, så sätt på dig skygglapparna och undvik att tänk på detta, när du i eftermiddag gör revolt mot terrorismen och trotsar dess hot genom att köpa ytterligare en elektronisk pryl, gärna på kredit, och bidra till den eviga tillväxt som är vår i västs nya religion.

DN 1, 2
SVD 1

Annonser
Det här inlägget postades i Konsumtion, Okategoriserade, Terrorism, Tillväxt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s