Maktens rädsla

Något som blir väldigt tydligt i samband med att Wikileaks offentliggjort 250 000 dokument gällande diplomatkorrespondens, är att makten starkt ogillar att bli granskade.

Under de senaste 10 åren har västvärlden fått uppleva stora övervakningsincitament utvecklas. Våra mail och sms lagras, våra bankuppgifter har USA fått tillgång till, vi kan sällan gå många meter innan en kamera fångar vår aktivitet och vart vi är på väg. Om vi skall flyga, finns risken att vi får genomgå nakenscanning. Allt detta under det påstådda terrorhot som vi lever i.

Misstag har absolut begåtts till följd av denna övervakning samtidigt som demokratin gällande dessa frågor förflyttats från oss in i maktens korridorer på Rosenbad, Bryssel eller Strasbourg.

Vi förväntas acceptera övervakningen och misstänksamheten mot oss, men när beslutsfattare blir tagna med byxorna nere vid knävecken och själva övervakade är de snabba att förflytta fokus från sina egna handlingar mot budbäraren och kräva dess huvud på ett silverfat.

Utifrån de dokument som Wikileaks offentliggjort vet vi att siffran på civila dödsoffer i Irak är många gånger högre än vad de allierade tidigare bekräftat, vi vet genom filmer att amerikansk millitär begår övergrepp mot lokalbefolkning i ockuperade områden och dessutom skrattar och skämtar om det. Vi vet att Svenska socialdemokraterna frågat om hjälp från USA att vända folkets, dvs. våra, åsikter om Afghanistanfrågan. Vi vet att USA, genom Hillary Clinton, har sådan misstro mot allt och alla att man uppmanat till övervakning av FN.

Detta är en fullständig galenskap.

När allt detta presenteras och våra beslutsfattare blir blottade i sin fulla glans, får vi ingen ursäkt eller förändring. Istället får vi uttalanden från dem om att Wikileaks borde stämplas som terrororganisation och att Julian Assange borde lönnmördas av säkerhetstjänsten eller dömas till avrättning.

Paradoxalt nog var det ett stort reportage i gårdagens DN om vikten av ”whistleblowers” som vågar avslöja korruptionen inom då exempelvis Göteborg energi etc. och efterlyser bättre skydd för den som avslöjar missförhållanden.
Jag uppmanar nu den maktelit som finns att just göra detta och skydda den ända organisation som på riktigt vågar påvisa de enorma missförhållanden som råder i världen.

DN 1, 2, 3, 4, 5
SVD 1, 2
Expressen 1, 2, 3
Aftonbladet 1, 2, 3, 4

Det här inlägget postades i Afghanistan, Övergrepp, Irak, Krig, Okategoriserade, Terrorism, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s