Polisövergrepp

En nära vän till mig berättade igår om en händelse som inträffade på nyårsafton. Efter den sedvanliga nyårsmiddagen, gick de vidare och tog några drinkar på olika barer och hamnade slutligen på Stureplan. Han hade då tappat bort sällskapet och började skriva ett SMS för att försöka ta reda på vart de tagit vägen. Bredvid honom ställer sig en man och säger något på Svenska, min vän talar inte Svenska. Personen börjar bli högljud och skriker något åt min vän som fortfarande försöker förklara att han inte talar svenska.
Inom loppet av ett ögonblick så ligger min vän på backen med armen bakom ryggen i en väldigt smärtsam ställning när denne person visar någon form av ID-kort och fortfarande skriker saker på svenska.
Två andra män ställer sig på var sin sida av min vän och bär upp honom och för honom upp längst Sturegatan och in på Hummlegårdsgatan. Nu börjar min vän bli väldigt rädd då han inte har någon aning om vilka dessa personer är eller vad han överhuvudtaget kan ha gjort för fel.
Bakom ett gathörn står en polisbuss med uniformerade poliser dit han förs, med armarna fastlåsta i handklovar på ryggen, förd i ett stadigt grepp av de civilklädda männen.
De uniformerade poliserna växlar en hel del ord med männen som för min vän, utan att än ha konverserat med honom på engelska som är min väns modersmål.
De uniformerade poliserna synar honom utan att säga ett ord och fortsätter konversationen med de civilt klädda männen ”You can go now”, varvid de låser upp handklovarna och låter min vän gå därifrån.
Rädd och förnedrad säger han ”Thank you” och börjar gå där ifrån gråtandes och väldigt skrämd.
Ingen av poliserna frågade hur han mådde eller gav en förklaring till varför de hade behandlat honom på det sätt de gjorde.

Vi har en naiv inställning till att övergrepp inte sker i Sverige utav polisen. Vi tror inte att vi kan bli utsatta för ett maktutövande från övermaktens sida utan att det på något sätt skall finnas en orsak till det.
Vi har dock senaste tiden blivit vittne till en mängd händelser som pekar på det omvända. Efter polisens tillslag mot de personer som misstänktes för planering av terrordåd skedde en rad övergrepp där minderåriga fick pistoler riktade mot sitt huvud, där minderåriga vittnar om sparkar mot kroppen av insattspolis.
Det briserade ingen bomb i Göteborg. Dessa personer som blev offer för polisens aggressiva beteende är släppta. Men deras barn har inte fått en förklaring till varför de fick en pistol riktat mot sitt huvud.

Ingen kan väl häller ha undgått Jesper Nilssons kontakt med två civilklädda poliser vid Hornstulls tunelbanestation, där han filmade två civilklädda polisers ingripande mot några tonåringar. Då polisen noterade att han filmade dem, blev han upptryckt mot väggen och slutligen fick valet att antingen radera det han filmat eller följa med dem till polisstationen för drogtest etc. Mer om det kan ni läsa här.

Dessa fall är långt från alla övergrepp som begåtts från ordningsmakten, vilket jag själv kan vittna om från min uppväxt i en förort utanför Stockholm.

Polisen borde på allvar granska vilka de har i sin poliskår då uppenbarligen det falska bombho som skeddet mot Norrländska Socialdemokraten i Luleå i onsdags har spårats till stadens polishus.

Händelser som detta kommer aldrig leda till ett bättre samhälle.
DN 1, 2, 3
SVD 1, 2, 3
Expressen 1

Det här inlägget postades i Övergrepp, Polis, Terrorism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s